Rotary InternationalRotary Club Beograd SkadarlijaRotary Club Beograd Skadarlija
 

 
  O nama:  
  Istorijat kluba

Upravni odbor i članovi kluba

Komiteti
 
     
  Sastanci - Meetings:  
  Svaki utorak u 20.00 h,
u Hotelu Park,
Njegoševa 2, Beograd, Srbija

Every Tuesday at 20.00 h,
at Hotel Park,
Njegoseva 2, Beograd, Serbia
 
     


 

 
 

Istorijat Rotary Cluba Beograd Skadarlija

Od 14.02.2007 - 16.02.2008

Voleti ljude oko sebe, pomoći im kad god možete, družiti se sa finim ljudima, finih manira, dobrog vaspitanja i obrazovanja, sa liderima u svojim profesijama i zajednici u kojoj žive pa i nije tako teško, zar ne?

Tako se i nekoliko dobrih ljudi, među kojima je bio i jedan od osnivača ovog kluba Dejan Novaković, okupilo 14. februara 2007. godine u Beogradu, kako bi se upoznali sa idejama Rotary-ja. Tom prilikom Vojislav Mitić DG za 2006/07 godinu, upoznao je prisutne sa Rotary Int.

U martu mesecu 2007. godine sastanku inicijativne grupe prisustvuju Dejan Novaković, Ratislav Blagojević Željko Lazić, Biljana Šačić, Edita Kastratović, Lidija Miletić i Melani Milenović.

Prenoseći ideje, razmišljanja i htenja jedni drugima, sazrela je ideja da se formira novi rotary klub koji bi nosio naziv Skadarlija. Klub u kome neće biti razlike između polova, mišljenja i želja. Jer želje su nam iste -  u pomoći drugima pomognimo sebi.

Upoznajući svoje prijatelje, kumove i poznanike sa idejama rotarija ova mala grupa inicijatora je uspela da i pored svih prepreka i uz veliku pomoć CADG Pavla Bogetića, ubedi DG Voju Mitića da je spremna i sposobna da pristupi formiranju još jednog Rotary kluba. Guverner Vojislav Mitić dana 24.6.2007.god. potpisuje „Extension Survey“ kojim započinje zvanična procedura za osnivanje kluba.

Osnivačka skupština Rotary Club-a Beograd Skadarlija, održana je 28 juna 2007. godine na Vidovdan u hotelu „Le petite Piaf“ u Skadarliji u Beogradu, sa početkom u 20h.

Na osnivačkoj skupštini za predsednika kluba izabran je Dejan Novaković, za sekretara kluba Biljana Šačić, za potpredsednike Željko Lazić i Ratislav Blagojević.

Dobijajući rešenje od strane ministarstva i odobrenje od strane DG V. Mitića, osnivači upućuju Ext.Survay u Cirih i na taj način obnaruduju svoju ideju da se formira Rotary club.

Klubu se priključuju; Ivana Mihić, Snežana Berić, Snežana Bogdanović, Predrag Vujović, Vladimir Ugrica, Milorad Ljubić, Jelena Milenković, Katarina Horvat, Ana Poznanović, Zlatko Milikić, Bernard Hering, Svetislav Vujisić, Miroslav Radojičić, Christophe DiMarko, Milan Mihajlović, Darko Marinković, Miroslav Mladenović.

Za specijalnog izaslanika guverner V. Mitić imenuje rotarijanca iz RC Kragujevac, ADG Zorana Lukića i sponzor klub – kumovski klub RC Kragujevac na čelu sa predsednikom kluba Bratislavom Urakovićem.

Na poziv kumovskog kluba članovi inicijative odlaze 16.08.2007. godine u Kragujevac gde se u sjajnoj atmosferi prijateljstva i srdačnosti upoznaju sa članovima kumovskog kluba.

U uzvratnoj poseti 06.09.2007. godine, specijalni izaslanik i predsednik sponzor kluba Zoran Lukić i Bratislav Uraković, svojim potpisima daju saglasnost da se uputi zahtev RI i Guverneru za 2007/08 Basile Christarasu u kome se izražava spremnost, želja, volja i sigurnost da je IG RC Beograd Skadarlija sposobna da pristupi porodici Rotary klubova.

U periodu oktobar-decembar klub organizuje redovne sastanke u Hotelu Admiral, kojima prisustvuju brojni predavači. Sa zadovoljstvom prihvata savete pravih prijatelja, velikih Rotary-janaca Vojislava Milovanovića RC Zemun, Nikole Obradovića RC Metropoliten, Dragana Brajera RC Beograd, Dragutina Ivkovića RC Novi Sad, Bobana Radulovića RC International. Klub organizuje niz humanitarnih akcija, od kojih ističemo; pomoć deci ometenoj u razvoju iz doma u Sremčici i sponzorstvo karate kluba Skiper.

Nakon nekoliko susreta sa DG Basilom u kojima se Guverner uverio da se radi o jednoj sjanoj grupi ljudi, DG donosi odluku da se RC Beograd Skadarlija chartuje i potpisana dokumenta šalje u Cirih.

Uz veliku i nesebičnu pomoć DG i svih zaposlenih u centrali u Cirihu, klub dobija informaciju da je 11.12.2007. godine upisan u registar klubova RI i da je dobio charter povelju, a 13.12.2007.godine klub dobija pismo predsednika RI W.Wilkinsona kojim nam želi dobrodošlicu u veliku Rotary porodicu.

P.S.:

Da ne zaboravim?! Naš prijatelj Bata predsednik RC Kragujevac me je upitao jednom kako je to biti na čelu kluba koji ima toliko žena. Tada sam rekao da je sjajno. Ali kako je to zaista biti na čelu jednog takvog kluba, govori možda najbolje sledeća priča;

„Neki vernik se obraća Bogu: Bože celog života nisam grešio, dopusti mi malo da uživam pre smrti. Uvek sam želeo da vidim Havaje, ali se strašno bojim aviona, a na brodu mi nije dobro. Možeš li ti meni napraviti most do Havaja pa da odem tamo automobilom.

Bog mu reče: to je zaista veoma komplikovan želja... A gde bi bili potporni stubovi, gde benzinske pumpe... Uz to more je vrlo nemirno. Stvarno, to što želiš je jako teško i tehnički gotovo neizvodljivo. Mogu ti ispuniti neku drugu, manje zahtevnu želju?

Dobro – kaže čovek. Želeo bih da razumem žene... Zašto govore jedno, a misle drugo. Zašto stalno plaču. Zašto imaju drugačuju logiku od nas muškaraca. Zašto se stalno nešto prenemažu i zanovetaju. Zašto pogrešno tumače naše izjave. Zašto zavide jedna drugoj i ogovaraju se međusobno... Eto to želim. Da razumem žene!

A Bog na to odgovori: Hoćeš li ti onaj most sa dve ili četiri trake?"


Pozdrav i prijatno među prijateljima.

Dejan Novaković
Predsednik RC Beograd - Skadarlija 2007/08

 

 
 

  Bookmark and Share